nieuws

Alles-in-1 verliest marktaandeel

De tijd dat providers volledig konden inzetten op alles-in-1 pakketten (3P, Tripleplay) is voorbij. De consument, zeker de jongere gebruiker, kiest steeds vaker voor ontbundeling. Internet only wint fors aan populariteit. Niet zo gek natuurlijk. Vast bellen gebeurt steeds minder en ook braaf ’s avonds voor de tv wachten op je favoriete programma is ook niet meer van deze tijd.

Online tv diensten zoals Netflix hebben het telecomlandschap veranderd. Dit is onomkeerbaar. En met exclusieve programma’s zoals KPN en Ziggo aanbieden zal de klant niet massaal gaan kiezen voor een tv component. Alle content is toch online te bekijken, zo zullen de meesten denken. En dit klopt natuurlijk. Netflix bewijst dit. Goede content wordt sowieso online gedistribueerd. Betaald gewoon, dus er is voor iedereen een verdienmodel. Maar dit model vergt wel enige aanpassing en wellicht wat structurele veranderingen in de overheadkosten van een provider.

 

Internet Only

Waar dit pakket vijf jaar geleden bijna niet meer verkocht wordt is het het marktaandeel inmiddels zo’n 40 procent. Alles-in-1 pakketten laten een tegenovergesteld signaal zien. Vijf jaar geleden nog ongekend populair, nu is het aandeel lager dan internet only. Zodra mensen verhuizen lijken ze sowieso voor een internet only abonnement te kiezen.  Voor de consument is er weinig aan de hand. Die vindt zijn content toch wel. Netflix wordt bij een Internet Only abonnement bijna standaard afgesloten. Maar nooit via de provider. Hun marge is dus flink aan het afnemen. Dit terwijl de investeringen in infrastructuur juist zijn opgevoerd.

Alles-in-1

Providers zijn snelheden van internet aan het opvoeren. En vooral de televisiecomponent wordt rap uitgebreid. 40 zenders in HD zijn geen uitzondering meer en zeker een provider als Ziggo zet in op on demand video, opnemen en uitgesteld kijken. Met deze functionaliteiten kan de concurrentie met online diensten nog wel aangegaan worden. Maar Ziggo vraagt voor bepaalde HBO series dan nog een extra fee.

Alles-in-1 pakketten zijn niet afgeschreven. Dat gebeurt waarschijnlijk ook niet. Waar internet only fantastisch is voor een student zal iedereen met een gezin nog wel degelijk traditioneel televisie kijken en daarmee vaak voor een alles-in-1 pakket gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>